Kako izbrati poročnega fotografa? - Slovenia Wedding Photographer
Poročna fotografinja, foto ture, organizacija porok. Wedding photogrpahy, phototours, wedding planning.
Poročna fotografija Bohinj, wedding photography, boudoir fotografija, photo tours
14333
post-template-default,single,single-post,postid-14333,single-format-standard,wp-custom-logo,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
Kako-izbrati-porocnega-fotografa

Kako izbrati poročnega fotografa?

Kako izbrati poročnega fotografa je vprašanje, ki nima enostavnega odgovora. Niti nima enega odgovora. Ljudje smo si različni, prav tako so si različne naše želje, pričakovanja in napomembnejše – okus.

Fotografirala sem že več kot sto porok – od Slovenije, Hrvaške, Italije, Irske, Izraela pa vse do Nove Zelandije. Ne glede na kulturo in tip poroke, imate vsi pari isto željo – pričarati sproščeno in nepozabno vzdušje.

To je v veliki meri odvisno od vaju, dobršen del pa k temu pripomore tudi ekipa (DJ, fotograf, catering,…). Pomembno je, da nam zaupata in pustita proste roke ustvariti to, v čemer smo najboljši. Ravno zato je še kako pomembno, da si vzameta čas in izbereta tisto pravo za vaju. Bistvo fotografij je, da čez 20 ali 50 let obudijo v vama iste občutke, ki sta jih doživela na dan poroke. In profesionalen fotograf se tega zaveda.

Poroka na Treh Luckah

Kaj je tistih 10 stvari, ki jih je priporočljivo upoštevati in vedeti pri izbiri fotografa?

1. Izberita stil, ki vama je všeč

Na trgu je ogromno fotografov. Če podrobneje pregledata naše portfolie, bosta hitro ugotovila, da smo si zelo različni že glede na stil fotografiranja, ki igra zelo pomembno vlogo pri končni izbiri.

Poiščita inspiracijo na spletu! Platforme, kot sta Instagram in Pinterest, ponujajo ogromno vsebin, iz katerih lahko pripravita nabor najljubših fotografij. Na podlagi tega lahko ugotovita kakšen tip fotografije vama je najbolj blizu.

Ali so vama všeč formalni portreti ali “lifestyle” fotografija? Ali so vama všeč kontrastne barve z ostrimi linijami, ali zamolkli, temnejši barvni odtenki? Se bolj vidita na fotografijah v urbanem okolju, ali vama je bližje narava? Ko si odgovorita na ta vprašanja, se bo izbor fotografov hitro zožal. 

Wedding Korcula Vjenčanje
2. Kakšne občutke v vaju vzbujajo fotografije?

Še enkrat preglejta portfolie izbranih fotografov in če v vaju fotografije vzdbudijo tople občutke, je vredno ožjega izbora.

3. Predlagajta srečanje v živo, da se boljše spoznate.

Pomembno je, da se vama fotograf predstavi še v živo. Predlagajta srečanje, kjer bosta dobila več informacij o njegovem pristopu k poročni fotografiji. Poleg tega vama bo pokazal primere fotoknjig in ostalih končnih izdelkov, ki jih ponuja znotraj svojih paketov.

Pri fotografu priporočam, da izbereta nekoga z veliko izkušnjami. Le tako bo lahko zimproviziral vse situacije, sploh tiste nepredvidljive, ki so del vsake poroke. Kar pomeni, če slučajno kaj ne bo šlo po planu (npr. časovnica), vama bo izkušen fotograf v veliko pomoč.

Poroka na Treh Luckah
4. Najpomembnejše je, da se karakterno ujamete!

Ne podcenjujta pomembnosti karakternega ujemanja s fotografom. Komunikacija bo velik del sodelovanja in pomembno je, da poteka gladko. Poleg tega bo fotograf vajina senca na dan poroke in prepričana sem, da si želita osebo, ob kateri vama bo udobno.

Pomembno je, da uskladite pričakovanja. Fotograf bo z vama prisoten ne samo na dan poroke, ampak tudi tekom priprav nanjo. Izberita nekoga, ki vama bo na voljo za mnenje takrat, ko ga bosta potrebovala. 

5. Eden ali dva fotografa?

Odvisno od pristopa. Če izbereta enega fotografa in je le-ta aktiven, lahko naredi veliko raznolikih posnetkov tudi npr. med samim obredom, ki je relativno kratek. Je pa dejstvo, da če sta dva aktivna fotografa, tako zajameta še drugi zorni kot in s tem doprineseta k raznolikosti fotografij. Sama parom rada dam izbiro – odločamo se tudi glede na količino gostov. Če je manjša poroka (30 svatov) je en fotograf dovolj, če je večja poroka (70 svatov ali več) priporočam dva fotografa, saj je le tako nabor spontanih in raznolikih posnetkov večji. 

poroka dvor jezersek wedding
6. Podpišite pogodbo.

Naj vaju pogodba ne prestraši. Vsak fotograf ima svoje pogoje poslovanja, zato nas večina pripravi pogodbo, s katero se dokončno rezervira termin in poskrbi, da bo fotografiranje izpeljano v skladu s slovenskim zakonom. To vama zagotavlja varnost in dokaže, da imata zanesljivega ter odgovornega fotografa.

7. Priprave na poroko

Glede na to, da sta najela profesionalca, je seznam fotografij nepotreben. Pomembno pa je, da uskladite svoje želje in pričakovanja glede fotografij. Pripravita urnik poroke in se skupaj sprehodite čez lokacije. Oglejte si vse kotičke, ki vam bi bili zanimivi za fotografije in predhodno pripravite idejo o tem, kako bo poročni dan izgledal. Dober fotograf zna predvideti tudi padec svetlobe na določeni lokaciji in vama svetovati v zvezi s tem. 

8. Postprodukcija fotografij – koliko časa je za to res potrebno?

Postprodukcija fotografij pomeni obdelavo fotografij. Večino fotografov neobdelanih fotografij ne pošilja. Z istim razlogom, kot cvetličarka ne bi dala iz rok cvetja preden bi iz njega oblikovala poročni šopek. Postprodukcija je proces, skozi katerega fotografi neobdelano fotografijo približamo temu, kar smo mi v tistem trenutku videli in začutili. Količina postprodukcije je odvisna od posameznika in s tem tudi čas obdelave. Povprečen čas dostave fotografij je 3-4 tedne po poroki, seveda pa variira od fotografa do fotografa. Vsekakor je to zamudno, večdnevno delo, za katerega fotografi potrebujemo čas in inspiracijo. Veliko fotografov vam bo brez problema takoj po poroki poslalo nekaj obdelanih fotografij, da bosta lažje počakala ostale. 

9. Cena – kaj jo sestavlja?

Tudi cena je, kot vse prej omenjeno, ključnega pomena. Fotografije so vredne ravno toliko, kolikšno ceno jim določi fotograf. Barantanje ni v navadi. Če ima fotograf višje cene, svojo ceno opraviči z višjimi stroški, ki vplivajo na kvalitetnejšo izvedbo in končni izdelek. To pomeni boljšo (in dražjo) opremo, za poroko si vzame več časa, kvaliteta pred kvantiteto (manj porok, višja cena le-teh), ter leta izkušenj v poročni fotografiji. V ceni ni všteto samo fotografiranje poročnega dne, temveč tudi priprave na poroko, postprodukcija, amortizacija opreme, stroški promocije fotografa in ostali neizogibni podjetniški stroški (računovodkinja, prispevki, licence za programe…). Naj vaju prihranjeni evri ne stanejo lepega spomina. 

10. Poročni dan

Na tej točki se samo prepustita. Uživajta vajin dan z mislijo, da je poseben, unikaten in da sta si ga naredila točno tako, kot je vama najbolj všeč, proslavljata pa z ljudmi, ki si to najbolj želita.

Srečno z organizacijo!

Fotografije in tekst:
Fotografinja : Katja Jemec
Poglej še Organizacija porok v Bohinju : www.bohinj-wedding.com

Članek “Kako izbrati poročnega fotorafa” je bil objavljen tudi v Sensi.